Siltumnīca & Spice

Papīru formalitātes nevirzās uz priekšu tik ātri kā gribētos, bet vasara tuvojas straujiem soļiem. Nolēmu papildināt zemes gabalu ar “dačņiku” standart būvi – siltumnīcu.

Noskatīju projektu internetā, vienojos par siltumnīcas izmēriem ar Sieviņu (tas laikam bija  sarežģītākais posms siltumnīcas būvniecībā 🙂 ) , iepirku kokmateriālu (2.šķira) + plēvi un citus sīkumus un 2 vakaros darbs darīts.

Savukārt spices iedzīšanu uzticēju citiem – kungiem pensijas vecumā,  kuri to dara ar old-school metodi – 100% roku darbs.  Cienījamais vecums protams nedaudz samazina ātrumu, bet man nav kur steigties.

Vispirms vīri atbrauca uztaisīt kontrolurbumu – vai vispār manā mālainajā augsnē var iedzīt spici – sapratām, ka var.

Tad “X” dienā atveda modulāro aprīkojumu un sākās urbšana – vispirms ar rokas urbi cauri melnzemei un pirmajam māla slānim. Tad tika uzstādīts “modulārais” trijkājis 🙂 ar vinču (attēlā zemāk) un urbuma vietā ievietota metāla truba, kurā salej iekšā ūdeni un ievieto ierīci (nepiefiksēju nosaukumu) iesietu trosē.  “S ļohkim dviženijem ruki” raustot trosi uz augšu/leju tiek sēdinātas gruntī metāla trubas (trubu pagarina pieskrūvējot posmus).

IMG_3960 Pirmais ūdens pietiekamā daudzumā parādījās pie 7m, taču nekam vairāk par tomātu laistīšanu un smilts blietēšanu nebija derīgs. Pie atzīmes 9m sākās kūdras slānis – iestājās šaubas vai vispār vēl ūdeni sasniegs, taču tas turpinājās tikai 3m. Tad  māla slānis pāris metri un tad sākās smilšaina grunts ar pietiekamu ūdens daudzumu.

Urbumā (metāla trubā) tiek ievietota ūdens truba, tad metāla trubas ar elementāra spēka pleca palīdzību tiek vilktas laukā no zemes un atkal sadalītas pa posmiem.IMG_4001

Ūdens trubai pievieno pretvārstu un sūkni, un heisā – mums ir ūdens…

Liekas, ka ir pietiekoši tīrs un garšīgs, bet labarotorija parādīs, kas un kā… Meistars saka,  ka ūdens esot daudz un spicei vajadzētu gadus 30 kalpot.

Man tikai paliek atklāts jautājums vai ūdens sūkni vilkt iekšā vasarnīcā vai novietot turpat bedrē pie urbuma???

p.s. beigās spices dziļums 20m/ izmaksas 17,00Eur/m

8 comments

  1. Sūkņa novietojums atkarīgs cik jūtīgs esi pret skaņām. Ja būs iekšā tad noteikti katru ieslēgšanās reizi dzirdēsi. Citi vel baidās ka sūkni varot nozagt:)

    Patīk

  2. Sanāk, ka tev zemē paliek tikai tā plastmasas truba ar filtru galā?
    Par sūkņa novietojumu runājot.. padomā vai Tu sūkni liksi mājā (kad būs pabeigta?) Jā nē, tad labs iemesls jau tagad uztaisīt bedri. Ja liksi mājā, tad varbūt nav vērts čakarēties ar bedri.
    Protams, jāņem vērā arī troksnis. Bedrē Tu viņi praktiski nedzirdēsi.

    Patīk

    • Jā palika tikai plastmasas truba 20m ar filtru/ūdens savācēju ~1m garumā (pēdējais divdesmitais metrs).
      Bedre liekas praktiskāks risinājums – satrauc tikai augstais gruntsūdens līmenis (laikam jātaisa drenāža bedrei) un aizsalšanas varbūtība.

      Patīk

    • Nē nemērīju. Kāda ir metodika ražīguma mērīšanai?
      Uzreiz pēc spices uzstādīšanas sūknēju ūdeni ~1,5h – uzpildīju visus traukus un drenāžas grāvi – ūdens pietika…
      Fiziski dabā ir 20m dziļš urbums ar d 0,12m – ūdens līmenis sākas pie -2m. Tātad ir 18m ūdens stabs ar d 0,12m jeb ~0,2m3 ūdens jau atrodas urbumā pirms ieslēdzu sūkni.

      Patīk

  3. Paldies par blogu. interesanti palasīt. pāris lietas jau sev atzīmēju 🙂 Pie reizes jautāšu, vai vīruki kas spici urba ir +-lokālie vai darbojas pa visu Latviju? varētu ar kontaktiem padalīties? Man itkā Skultē vajadzētu arī spici. Tik iesākumam gribējās tieši tādus vecos bukus atrast kas pārzin to pusi.

    Patīk

    • Vīri ir no dārzu kooperatīva Virši (no Rīgas Jelgavas virzienā). Fjodors – 29546121 – runā tikai ru. Teica ka pāri 2000 spicēm ir iedzinuši. Ja izvēlēsies viņu pakalpojumu – esi gatavs ilgstošākam procesam (vīri gados) bez moderniem gadžetiem utt 🙂

      Publicējis 1 person

Komentēt